De gemeente Bunschoten in Utrecht is op de goede weg naar CO2-neutraliteit, aangezien het aantal aardgasvrije woningen het afgelopen jaar is toegenomen. Uit recente gegevens blijkt dat op 1 januari 2024 10% van de woningen in Bunschoten aardgasvrij was, een stijging van 2 procentpunten ten opzichte van het voorgaande jaar.
Hoewel het aantal aardgasvrije woningen in Bunschoten nog relatief laag is binnen de provincie Utrecht, vormt het loskoppelen van huizen van aardgas een belangrijk speerpunt in het Nederlandse klimaatbeleid. Volgens de doelstellingen van het beleid moeten er tegen 2030 anderhalf miljoen woningen volledig aardgasvrij zijn of op zijn minst goed geïsoleerd, zodat het gasverbruik geminimaliseerd kan worden. Bunschoten streeft ernaar om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.
In het afgelopen jaar hebben maar liefst 137 huiseigenaren in Bunschoten subsidie ontvangen voor de installatie van warmtepompen, een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Dit is een belangrijke stap in het aardgasvrij maken van bestaande woningen en draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot in de gemeente.
Om het aantal aardgasvrije huizen in Bunschoten te bepalen, heeft prijsvergelijker Slimster gekeken naar het verschil tussen het aantal stroomaansluitingen en gasaansluitingen. Door deze methode te hanteren, wordt duidelijk hoeveel huizen daadwerkelijk 'van gas los' zijn gemaakt. De inzichten uit deze meting zijn waardevol voor het monitoren van de voortgang richting duurzaamheid in de gemeente.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vijftien gemeenten geïdentificeerd die het meest vergelijkbaar zijn met Bunschoten op het gebied van duurzaamheid. Onder deze gemeenten vallen onder andere Barneveld, Edam-Volendam, Putten en diverse andere plaatsen. Door deze vergelijking wordt duidelijk hoe Bunschoten scoort ten opzichte van andere gemeenten en welke stappen nog gezet kunnen worden.
Voor meer duurzaamheidsnieuws en inzichten, blijf op de hoogte via onze website.