Provincie start preventieve bestrijding eikenprocessierups

10 mei 2017

De eikenprocessierups is in aantocht. Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ is de provincie Utrecht deze week begonnen met het besproeien van ruim 4000 eiken langs provinciale wegen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit om te voorkomen dat de rupsen nesten gaan bouwen in deze bomen en overlast veroorzaken in de vorm van allergische reacties bij voorbijgangers.

De te behandelen bomen staan voornamelijk langs de provinciale fietspaden en parallelwegen omdat de contactkans tussen rupsen en voorbijgangers daar het grootste is. De werkzaamheden nemen ongeveer een week in beslag en geven weinig hinder voor het verkeer.

Allergische reacties

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes tevoorschijn. Na het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding

De experts van de provincie weten uit ervaring van voorgaande jaren welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen. Door de bomen in een vroeg stadium te behandelen kan de provincie voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt. De bestrijding betreft ruim 4000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die ´verdacht´ zijn. De bomen staan verspreid langs de volgende wegen:

N199 tussen Amersfoort en BunschotenN210 tussen IJsselstein en Schoonhoven
N221 tussen Baarn en Eemnes en Soestdijk
N224 tussen Zeist en De Klomp
N225 tussen Driebergen en Wageningen
N226 tussen Amersfoort en Leersum
N227 tussen Amersfoort en Cothen
N230 tussen Vleuten en Utrecht
N234 tussen Maartensdijk en Soest
N237 tussen Utrecht en Amersfoort
N238 tussen Den Dolder en Zeist
N402 tussen Loenen en Maarssen
N408 tussen Utrecht en Nieuwegein
N409 tussen Nieuwegein en Houten
N411 tussen Utrecht en Bunnik

Het sproeimiddel dat wordt gebruikt is biologisch en niet schadelijk voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de ruim 4000 bomen neemt ongeveer een week in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig. Waterwingebieden, bebouwde kommen en bekende vlindertrekzone’s zijn uitgesloten van preventieve behandeling.

Inspectie overige bomen

Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden. De komende weken doet een gespecialiseerd bureau een rondgang langs alle provinciale wegen. De eventueel gevonden rupsen worden op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand.

Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr dan op Twitter.

Voor persinformatie:
[email protected]
, (030) 258 33 19 / 06 18 30 04 63

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
[email protected], (030) 258 91 11


Bron: Provincie