Utrechters bereiden zich voor op Alpe d’Huzes: “Nu begint het me dun door de broek te lopen”

PROVINCIE UTRECHT – Honderden Utrechters tellen deze week af naar donderdag: dan doen ze namelijk mee aan Alpe d’Huzes. En dat betekent dat ze gaan proberen om zes keer de 1800 meter hoge Alpe d’Huez in Frankrijk te beklimmen voor het goede doel. RTV Utrecht en Radio M Utrecht besteden de hele week aandacht aan de ervaringen en verhalen van de Utrechtse deelnemers.

Tijdens Alpe d’Huzes gaan dit jaar zo’n 4600 mensen maximaal zes keer per fiets of per voet de Alpe d’Huez in Frankrijk beklimmen. Een pittige opgave, want het parcours is steil en zit vol haarspeldbochten. De deelnemers laten zichzelf sponsoren. Dat leverde de afgelopen dertien edities van het evenement miljoenen euro’s op voor KWF kankerbestrijding. Vorig jaar deden er 400 Utrechters mee.

Alpe d’Huzes is voor veel deelnemers een emotioneel evenement, omdat het herinneringen naar boven brengt aan mensen die er niet meer zijn. Dat is ook zo bij de familie Danckaarts. Vader Erwin, zoon Roan, dochter Chiara en moeder Mascha gaan samen fietsend en lopend de berg op als herinnering aan een oma die overleed aan de ziekte. Erwin Danckaarts: “Ik heb het twee keer eerder gedaan, toen leefde ze nog maar toen was de ziekte al wel bekend. Het was toen een soort verwerkingsproces. Het is een mooi evenement met een goed doel: onderzoek naar kanker.”

[Audio:2224804|Erwin Danckaarts: “Meedoen is een verwerkingsproces”]

Meedoen aan Alpe d’Huzes betekent maandenlang trainen, zweten en afzien. Hans van Dijk kan daarover meepraten. Hij werd door vriend Robert de Boer verrast tijdens hun vaste spinninglesje, geeft hij toe op sportschool Twizst in Bunschoten: “Ik heb me gek laten maken door die man hier naast me. Die heeft hem al verschillende keren gedaan en opeens vertelde hij: ‘Ik heb een hotel geregeld, en het moet gebeuren’.”

De Bunschotense Alpe d’Huzes-deelnemers doen mee onder de naam ‘De Beukers’ en kregen allemaal persoonlijk met de ziekte te maken. Van Dijk: “Ik ben in 2010 mijn moeder aan kanker kwijtgeraakt en in 2013 mijn vader. Die ziekte moet uitgebannen worden.” Robert De Boer en de vrouwen van de mannen verloren ook geliefden aan kanker.

Voor Van Dijk wordt het donderdag een spannende dag. Hij heeft hiervoor alleen maar aan spinning gedaan en bezit pas sinds drie maanden een eigen fiets. Toch zijn de verwachtingen bij zijn vriend hooggespannen. De Boer: “Ik denk dat Hans ons gaat verbazen. Als hij luistert naar de adviezen, gaat hij denk ik vijf keer omhoog.”

[Audio:2224803|’De Beukers’ bereiden zich voor Alpe d’Huzes]

Hans van Dijk: “Ja, nu begint het me wel dun door de broek te lopen als ie dit soort uitspraken gaat doen.” Toch is meedoen ook een vrolijke bezigheid. Zelfs als Robert tijdens de training in de Bunschotense sportschool nog een tandje bijschakelt op de fiets van zijn vriend Hans ondergaat die laatste dit lachend: “Ja, nu loop ik helemáál leeg. En mijn vrouw staat ernaast. Dit is wel afzien hoor…”

ALPE D’HUZES OP RTV UTRECHT EN RADIO M
RTV Utrecht en Radio M Utrecht besteden uitgebreid aandacht aan de deelnemers uit de regio die donderdag de berg op gaan. RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij reist maandagochtend af naar Frankrijk en doet elke dag verslag van zijn belevenissen. Ook is het evenement donderdag van 9.00 uur tot 17.00 uur live te bekijken op RTV Utrecht en te beluisteren op Radio M Utrecht op 93.1 FM.

[Audio:2226293|Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij vertelt hoe hij de Alpe d’Huzes volgt]

[Audio:2226357|Radio M Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij maakt zich met Paul van der Lugt en Evelien de Bruijn op voor vertrek]

Bron: RTV Utrecht